One Love Non Skating Doll [Saxia✩F]

de taakverdeling

Gisteren was de scrimmage tussen de Amsterdam Derby Dames en onze bevallige One Love Roller Dolls. Deze eerste oefenwedstrijd wilde ik niet missen. If you can’t roll, you can still rock, en ik was blij dat ik mezelf nuttig kon maken als NSO.

NSO’s zijn Non Skating Officials. Ze helpen de referees, houden de scores bij, timen de jams, etc. Ze zijn een beetje de grijze muizen op het veld, want ze hebben (zoals de naam al zegt) geen rollerskates aan en voeren hun taken uit in stilte -en in doorgaans relatief saaie outfits. Toch kan een derby match niet zonder NSO’s. Er zijn zoveel verschillende penalties, zoveel verschillende namen en scores, … zonder NSO’s zou rollerderby pas echt een chaos zijn.

Penalty chicks
Samen met FemGem beheerde ik het penalty bord in het centrum van de baan. Ze hebben trouwens niet bij alle derby bouts en scrimmages zo’n bord, dus niet raar opkijken als je het niet kent. De NSO taak zou vergelijkbaar zijn met die van ‘wrangler’, if you must know. Fem en ik hadden allebei een beetje schrik voor deze taak. We waren allebei bang dat we het niet gingen snappen gedurende de match en dat we fouten gingen maken en dat alles dan in de soep zou lopen en dat de wedstrijd dan verpest zou zijn en dat ze dan met stoelen en rolschaatsen naar ons gingen gooien. Maar het viel mee.

Zowel de ADDames als de OLRollerDolls speelden opvallend netjes, zeker in het begin. Het was ontzettend gaaf om eigenlijk midden in de actie te staan, al ben ik nog een beetje duizelig van de hele tijd mee te draaien met de jammers en het pack. Het was moeilijk om niet heel hard te juichen voor ons team, dat werkelijk bangelijk speelde. Ik zag hoe de meiden tactisch te werk gingen, communiceerden en elkaar hielpen. Heel leerrijk om een derby match vanaf zo’n privilege plaats mee te maken.

a task with a view

Tussen de zebra’s
Weet je wat trouwens vreemd is? Als toeschouwer, zonder veel kennis lijkt roller derby heel chaotisch. Als speler lijkt het speelveld heel geordend en lijken de referees juist chaotisch. Maar als je in het centrum staat, met de referees, en je ziet hoe zij op elkaar ingespeeld zijn en de taken verdeeld zijn, lijkt de werking van de refs ook veel logischer.
Om zo dicht bij de referees te werken, gaf me een nog dieper respect voor de ‘zebra’s’. Het was een eer om onder de vleugels van de referees van Gent, Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam, VS (Hunter S. Toss ‘em!) en Duitsland (Major Madness!) te NSO’en.

NSO: no skating, no cheering
Als NSO mag je natuurlijk niet partijdig zijn en dat is niet altijd even gemakkelijk. Fem en ik stonden geregeld op onze tanden te bijten als we eigenlijk heel hard wilden cheeren voor ons team. Het bleek niet nodig: de One Love Roller Dolls speelden de Amsterdam Derby Dames naar huis met 211 tegen 49.

ik met de kerfstok

Ik kan het iedereen aanraden om eens een NSO-taak op zich te nemen. Het is niet moeilijk, het is een ideale gelegenheid om iets bij te leren over de sport door het vanuit een ander perspectief te bekijken en in het geval van eventuele blessures (…) kun je op die manier toch heel veel voor je team, en de wedstrijd in zijn geheel, betekenen.

Interesse om eens te NSO’en in de toekomst? Laat het ons weten via nso@oneloverollerdolls.be!

xxxSaxia✩F

——————————————–
 

Advertenties

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s